Top 5 ondernemers zonder diploma

Wat hebben Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs en Richard Branson met elkaar gemeen? Inderdaad, ze hebben allemaal geen studie afgerond. Zelf heeft Eduard Nandelall, Chairman van het hightech bedrijf TechAds, ook nooit gestudeerd. Nandelall maakte een top 5 van inspirerende ondernemers die het ver hebben geschopt zonder diploma.

Michael Dell

#5 Sean Parker – Plaxo, Napster & Airtime

Parker verdiende in het laatste jaar van de middelbare school al genoeg om zijn ouders ervan te overtuigen om hem de universiteit te laten overslaan en een carrière als ondernemer te beginnen. Al toen hij zeven was, leerde zijn vader hem programmeren. Hij is mede-oprichter van Napster en was betrokken bij de oprichting van Plaxo en Airtime. Hij hielp Mark Zuckerberg met het oprichten van Facebook. Op dit moment zit hij in het bestuur van Spotify en Yammer.

#4 Karl Albrecht – Aldi

Karl groeide samen met zijn broer Theo op tijdens het Interbellum. Hun vader werkte als mijnwerker en hun moeder had een klein levensmiddelenwinkeltje. Na de oorlog namen de broers de kruidenierswinkel over en in 1961 was supermarktketen Aldi een feit.

#3 Amancio Ortega – Zara / Inditex                     

Op 14-jarige leeftijd verhuisde Amancio van Leon naar La Coruna. Zijn vader ging daar aan de slag als spoorwegarbeider. Hij begon daar als boodschappenjongen voor verschillende kledingzaken. In 1963 start hij met het vervaardigen en verkopen van zijn eigen badjassen. In 1975 opent hij zijn eerste winkel onder de naam Zara.

#2 Ingvar Kamprad – Ikea

Op 5-jarige leeftijd begon hij lucifers te verkopen. Op 10-jarige leeftijd fietste hij door de buurt voor de verkoop van kerstversieringen, vis, pennen en potloden. Op 17-jarige leeftijd krijgt Kamprad een bonus voor zijn goede schoolresultaten. Dit bedrag gebruikt hij om in 1943 de Ikea op te richten.

#1 Michael Dell – Dell

Dell begon aan een studie aan de University van Texas, met het doel om fysicus te worden. Tegelijkertijd was hij druk bezig met zijn computerbedrijf PC’s Limited. Al tijdens zijn eerste jaar  stopte hij met zijn studie. Met hulp van een lening van zijn grootouders lukt het hem om Dell Computer Corp. uit te laten groeien tot een miljardenbedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *